Šta obući na venčanjima… ako se ne venčavate vi?

Sa početkom proleća gotovo sigurno pristižu i pozivnice za venčanja. Koliko god da im se obradujemo, uvek se pomalo zamorimo razmišljanjem o tome kako se prikladno obući, da li su crna i bela dozvoljene boje i ono, u poslednje vreme učestalo pitanje – šta obući ako je u pitanju netradicionalni tip svadbe?

Svi negde imamo predstavu o tome kako mladenci treba da izgledaju na svom venčanju, ali opcije za goste na svadbi su mnogobrojne...i podjednako je teško za doneti.

Venčanje u gradu

Kad je klasični tip proslave u pitanju, u restoranu ili nekom drugom prostoru u gradu, bez obzira da li je poseta crkvi planirana ili ne, jasno je da imamo više ograničenja i da se moramo držati formalnih pravila. Dobro ukrojeno odelo, dvodelno ili trodelno, košulja i kravata su dokazano opcija sa kojom nema greške. Ako su mlada i mladoženja u nešto ležernijem stilu, odelo upareno sa polo majicom može da doprinese modernijem izgledu.

Za žene ta sigurna opcija je haljina u kroju koji im najbolje stoji i samim tim zahteva minimalan stajling – visoke štike i elegantna torbica su rešile sve!

 

 

Žurka

Kako su ovi tipovi venčanja zakazani uglavnom za 18h ili kasnije, i zapravo su samo proslava bez mnogo formalnosti, odeća treba da bude u skladu sa jednom ovakvom žurkom.

Svakako i ovde bi prvi izbor za muškarce bilo odelo ali uz belu ili neku drugu svetlu košulju (žurka podrazumeva mnogo igre i plesa, a bela najbolje sakriva neželjene krugove ispod ruku).

Iako bi se na večanjima trebala izbegavati crna boja, u ovom slučaju žene slobodno mogu da posegnu za omiljenom crnom haljinom jer je večernja prilika dozvoljava ovu ili neke druge tamne boje.

 

 

Venčanje van grada, pored bazena ili na otvorenom

Jako sunce, neravan teren, duži boravak pod otvorenim nebom su činjenice koje već diktiraju nekoliko stvari. Neophodna je udobna obuća, materijali koji lakše dišu, garderoba svetlih tonova, ali uz sve to najvažnije je napraviti balans tako da ne izgledamo previše ležerno niti previše doterano i formalno.

Muškarci mogu da košulje zamene majicama od žerseja, a odela laganim letnjim ili chino pantalonama. Važno je da vaša odeća bude prilagođena, ali da se držite jedne boje kako biste stavili akcenat na stil.

Žene sad imaju više mogućnosti, od haljina preko kombinezona i kombinovanja separata poput lagane suknje i topa, ali obuća bi trebalo da bude ravna ili barem neka stabilna platforma.