IZ MOG UGLA:

Ispuniti želje mladenaca

#NekeLepšePriče

Gabrijela Brujić, direktorka agencije za organizaciju i dekoraciju proslava ARKADIA

Ono šta je sada već izvesno je da svadbe kreću od 15. juna, tako da se u skladu sa tom informacijom ponašamo i mi i naši klijenti. Za sada je tu informacija da će ograničenja biti do 150 gostiju, ali s obzirom na to da je odlučeno da se dozvoljavaju okupljanja do 100 gostiju, očekujemo da od polovine juna više neće biti ograničenja u broju gostiju, uopšte.

Manji broj svadbi koje su planirane za jun i jul je premešten na kasnije mesece, mahom zbog gostiju iz inostranstva, a počeli su da se zakazuju i rođendani i krštenja ponovo. Za jesen sve stoji kao što je i planirano, sa samo manjim pomeranjima, opet zbog mladenaca iz inostranstva.

Ono što mi i očekujemo i znamo iz bogatog iskustva je da naši ljudi jedva čekaju da se vesele i provedu, tako da mislimo da će sve proslave izgledati kao i ranije, sa još više veselja. Preporuke u vidu nošenja maski ili rukavica, ako ih i bude, biće kao i sada, na nivou preporuke, a ne obaveze, pa će tu odluku svaki gost lično da donese vezano za svoj dobar osećaj i odgovornost.

Mladenci će možda, konačno, imati dobar "izgovor" da se ne ljube sa zvanicama.

Ispuniti želje mladenaca

Želje mladenaca u prethodnom periodu su bile mahom  u pravcu - da li možemo sve da organizujemo na dogovoreni način, u drugom periodu, sa svim dogovorenim vendorima, kao i naš lični stav da li je to realno, dobro i izvodljivo u skladu sa njihovim željama, a u novonastalim okolnostima. Bilo je raznih pitanja, na neke čak ni advokati nisu imali odgovore.

Prvo je trebalo ublažiti razočarenje što se dugo očekivani dan neće desiti onda kada je prvobitno planirano. Tu je naša uloga izvesna, nastala iz velikog i životnog i poslovnog iskustva. Planiranje svadbe nije lak i jednostavan zadatak, a traje više meseci, nekada čak i godinu dana. I mladenci i mi ulažemo u to veliki trud. Koliko god je veliki ulog bio, to nije bilo uzalud potrošeno vreme. Pronašli su sve svoje izbore i oni su tu za njih.

Život nije stao, samo se zamrznuo na trenutak. Prihvatanje i pomirenje ulivaju mir. A naš celokupni rad potvrdio je jedno - nerešivo ne postoji!

Proslave na otvorenom nisu nikada sjajno rešenje, čak i kada postoji želja isključivo za njima, a nije rezultat kompromisa. Mnogo nesigurnih aspekata kao što su sunce, kiša i vetar mogu ozbiljno ugroziti veliki trud i novac i dovesti mladence u situaciju da se umesto sa radošću spremaju za taj dan - gledaju u nebo i da im od jedine nesigurne stvari na koju ne mogu da utiču, zavisi ceo plan. Vremenske prilike u Srbiji su sve više vrlo nesigurna kategorija, tako da smo mi uvek za backup varijantu sa poluotvorenim ili zatvorenim prostorom, gde se u planiranje može ići sa mirom i opuštenošću koji su uslov dobrog provoda i adekvatno uloženog i vremena i truda.

Saveti za sve koji planiraju proslave ovog leta

Pored turizma, event management je najugroženija grana u ovoj pandemiji koja nam se desila. Prvi smo prestali da radimo, a poslednji počinjemo. Specifično kod nas, gde su svadbe 80% našeg poslovanja, a vezane uglavnom za period od aprila do oktobra, može se reći da je nama ova godina već "spala" na 50% poslovanja. Svi imamo bolje ili gore godine, različite periode poslovanja, ali ovo je nešto potpuno novo.

Naš savet je uvek, svima, i nama samima i klijentima i poslovnim partnerima - biti prilagodljiv na promene.

Možda je ovo bila prilika da se odmorimo, skupimo snagu za nove početke, dobijemo nove ideje za realizaciju, posvetimo se "punjenju baterija". Uzeti najbolje iz svega što nam se dešava. Za taj uvid je potrebno vreme, ali njega svakako imamo. Rezilijentnost!