25 Apr 2020

TIHOMIR BAJIĆ:

Ovo je šansa da budemo bolji!

#NekeLepšePriče

O uvođenju Apple store-a, o tome koji su izazovi u biznis zajednici tokom krize i kako će izgledati startap scena u budućnosti, razgovarali smo sa Tihomirem Bajićem, stacioniranim u San Francisku, koji važi za najuspešnijeg Srbina u Silicijumskoj dolini. CEO je startapa LTSE Software i predsednik organizacije Serbian Entrepreneurs.

Pre osnivanja Serbian Entrepreneurs nije postojala ni jedna organizacija ovog tipa koja na svetskom nivou povezuje najuspešnije startap preduzetnike sa ovog podneblja. Prijatno sam iznenađen odzivom i činjenicom da se ideja lako i brzo proširila. Generalno, u startap zajednici, za ljude iz ovih krajeva se smatra da su visoko obrazovani i stručni, vredni i željni uspeha”, otkriva nam Tihomir.

Jedan od aktuelnih projekata na kojem ste radili je dolazak Apple Store-a u Srbiju. Koliko je bilo zahtevno izboriti se za ovako nešto?

Na tom projektu smo radili gotovo tri godine. Počeli smo sa dovođenjem Google delegacije na Belgrade Venture Forum u novembru 2017, koja je potom svoje pozitivne impresije prenela drugim velikim kompanijama uključujući i Apple. Pregovori su vođeni u kontinuitetu sve vreme, uloženo je mnogo truda i radilo se na više frontova zajedno sa velikim brojem organizacija u Srbiji.

Kako očekujete da će aktuelna situacija u vezi sa koronavirusom uticati na startap industriju?

U pitanju je globalni problem koji je zahvatio ceo svet, ne nazire mu se tačan kraj i ne znamo kako će se kretati proces vraćanja stvari u normalu. Zasigurno je da će imati negativni uticaj na ekonomiju, a pogotovo na male preduzetnike, uključujući i startape. Države iznose inicijalne pakete mera koji predviđaju olakšice i stimulans za startape, ali su različiti kriterijumi po kojima oni mogu da se obrate za pomoć.

Najveći broj startapa je pogođen ovim zastojem u poslovanju i oni koji nemaju dovoljno novca da prezime ovu godinu će najverovatnije biti kolateralna šteta. Uporedo sa ovim, najveće i fiskalno najstabilnije kompanije će promene na tržištu iskoristiti da za dosta manje novca zapošljavaju kvalitetnu radnu snagu ili kupuju čitave startape. Zbog toga je važno da naša zajednica deluje udruženo kako bi se sačuvala domaća startap scena, a pod tim mislim na zajednički rad preduzetnika, države i saradnika u dijaspori.

Vaš savet čitaocima kako zadržati vedar duh i optimizam u ovim teškim danima?

Svako od nas može da učini nešto dobro za svoju sredinu. Na primer, podržite svoje prijatelje i kolege, pomozite starijim licima, odazovite se lokalnim inicijativama za pomoć.

Takođe, ovom prilikom apelujem na sve nas preduzetnike da budemo kreativni i da učinimo sve što možemo kako bismo sačuvali biznise i što više radnika. Kada sve ovo prođe, zajedno će nam biti mnogo lakše da krenemo dalje, a zahvalnost radnika i timski duh učiniće nas još jačima i uspešnijima.