25 Apr 2020

MIHAILO JANKOVIĆ:

Mirno more nije izrodilo dobre kapetane

#NekeLepšePriče

Prošle godine proglašen za menadžera godine po izboru Srpske asocijacije menadžera, Mihailo Janković nalazi se na čelu kompanije Nectar sa kojom je postigao velike uspehe. Pitali smo  ga šta misli o trenutnoj situacij i koliko će kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19 uticati na naše živote i biznis.

“Ova kriza će definitivno imati efekte na sve nas, na naše navike, ponašanja i stavove. Digitalizacija je u ovim okolnostima ubrzala svoj dolazak i verujem da će e-commerce, pa i e-schooling i remote working biti mnogo zastupljeniji u našim životima. Siguran sam da će i u budućnosti ostati mnoge navike nastale tokom ovog perioda, te će sredstva za higijenu i dezinfekciju, pa i delivery usluge, biti više korišćene, jer je uspostavljena navika.

Svaka krizna situacija dovodi i do preispitivanja ličnih I životnih prioriteta i redefinisanja planova za budućnost, što nam je potrebno pogotovo u vremenu kada često radimo u autopilot modu!

Nije još uvek vreme za prognoze, ali koji savet biste dali menadžerima i preduzetnicima kojima je biznis ugrožen?

Život je pun uspona i padova, neminovno je da postoje i teški trenuci iz kojih možemo izaći još jači ako na vreme reagujemo i razmišljamo o onome što sledi. Vrlo je važno biti pragmatičan, na vreme dimenzionirati operativne troškove na optimalnu meru, da bi se lakše premostio krizni period, a u isto vreme raditi na planovima za post-krizni period, uzimajući u obzir promene koje očekujemo u ponašanjima, navikama potrošača, kao i promene okruženja.

“Uvek je korisno da se vežbom mentalno izmestimo u vreme posle krize i sa te distance zamislimo kako bismo voleli da smo nastupili i ponašali se prema zaposlenima, kupcima, dobavljačima, vlasnicima… To je dobar kompas u donošenju odluka, jer kriza će proći, a saradnja sa svim stakeholderima će se nastaviti. Svi oni će pamtiti kako smo se odnosili prema njima, što može pospešiti ili usporiti saradnju i lojalnost u budućnosti. Zaposleni su najveća vrednost kompanije i važno ih je sačuvati, u skladu sa mogućnostima.”

“Po prirodi sam optimista i verujem da nam izazovne situacije samo dodaju vredno iskustvo koje nas čini jačim i otpornijim. Mirno more nije izrodilo dobre kapetane”, zaključuje Mihailo Janković.